Anser du att ditt husdjur lider av övervikt?

Ja mycket 0.9%
Ja lite 21.2%
Nej 77.1%
Vet inte 0.7%

Varför är ditt husdjur överviktigt enligt din mening?

Fel kost 2.8%
För lite aktiv träning/aktivitet 30%
Sjukdom 3.3%
Ålderdom 6.1%
Kastrering 29.6%
Vet inte 8.9%
Annat 19.2%

Om "För lite aktiv träning/aktivitet": Varför anser du att du inte har möjlighet att motionera ditt husdjur mer?

Jag har inte tid 7%
Det är för kallt ute 9.9%
Mitt husdjur vill inte 32.4%
Mitt husdjur har ont någonstans i kroppen/kan inte 12.7%
Jag har ingen lust 7%
Annat 31%

Brukar du ta med dig din hund när du tränar själv?

Ja 64.1%
Nej 35.9%
%

Hur ofta tränar du och din hund tillsammans?

Flera gånger i veckan 60%
Någon gång i veckan 28.2%
Någon gång i månaden 7.6%
Mer sällan 4.2%

På vilket sätt tränar du tillsammans med din hund?

Löpning 27.4%
Långa promenader 92.1%
Powerwalks%
Terrängträning 30.3%
Backträning 11.3%
Agility 15.4%
Skridskor 9%
Dragträning 18.1%
Cykling 28.3%
Inlines 1.1%
Annat 16.1%

Nya HusdjursPanelen visar:

22 procent av svenska husdjur är överviktiga

– för lite aktiv träning är den främsta orsaken

Var femte svenskt husdjur lider av övervikt, enligt deras egna ägare. Det betyder att det finns över 400 000 överviktiga hundar och katter i Sverige. För lite aktiv träning, fel kost och kastrering uppges av husdjursägarna själva vara orsaken till övervikten bland husdjuren. Tio procent av svenska mattar och hussar medger att de inte har tid eller lust att motionera sitt husdjur, eller påstår att husdjuret ”inte vill träna”. Det visar den nya undersökningen HusdjursPanelen genomförd av Animail, Nordens största djuraffär på nätet.

Den nya HusdjursPanelen från Animail visar att över vart femte husdjur (22 procent) lider av övervikt. I Sverige finns ungefär två miljoner hundar och katter, vilket i sin tur betyder att cirka 440 000 av dessa är överviktiga. För lite aktiv träning (30 procent) och kastrering (30 procent) är enligt husdjursägarna själva de vanligaste orsakerna till övervikt bland djuren.

3 av 10 husdjur ”vill inte träna”

Av de husdjursägare som uppgett för lite aktiv träning som orsak till varför deras husdjur är övervikta så uppger hela 32 procent att det beror på att husdjuren inte vill träna. 14 procent av husdjursägare har uppgett att de inte har tid eller lust att träna sitt husdjur. 10 procent av husdjursägarna har uppgett att det är för kallt ute. 13 procent uppger att husdjuret har ont i kroppen/inte kan träna.

– Även vi människor behöver ju röra på oss för att må bra, så det är glädjande att se att så många hundägare väljer att kombinera sin egen träning tillsammans med sin hund, där både hundägare och hund ges den aktiva träning de behöver, säger Karl Prytz, VD för Animal.

I undersökningen framgår även att husdjursägarna anser att övervikt förebyggs bäst genom en bättre kosthållning (38 procent) och aktiv träning (26 procent). 25 procent av husdjursägarna uppger att de inte förebygger deras husdjurs övervikt genom att göra något särskilt.

– Undersökningen visar att svenska husdjursägare vet hur man ska hålla sina djur friska och välmående. Kunskap är således inte det stora problemet. Möjligtvis saknas tiden då många lever ett hektiskt vardagsliv. Ofta kan man dock genom kortare lekstunder och några längre promenader då och då ge husdjuret en stor del av den aktiva träning de behöver för att må bra, säger Karl Prytz.

Övervikt och i synnerhet fetma ökar risken för en rad sjukdomar. Bland annat ses en tydligt ökad risk för diabetes (sockersjuka), hjärtsjukdomar, vissa tumörsjukdomar, andningsproblem, och smärtsamma problem i leder och rygg hos överviktiga djur. Överviktiga djur får generellt sett en försämrad livskvalitet och lever i genomsnitt flera år kortare liv.

Mer än 6 av 10 hundägare tränar tillsammans med hunden

I undersökningen framgår att 64 procent av alla hundägare tar med sig hunden ut när de själva ska träna. Och nästan lika många, 60 procent, tränar ihop med hunden flera gånger per vecka. Närmare var tredje hundägare, 28 procent, av hundägarna tränar tillsammans med sin hund någon gång per vecka.

– De flesta svenskar är aktiva människor, vi gillar att röra oss i skog och natur när vi har tid, så det är glädjande att se att så många hundägare väljer att kombinera sin egen träning tillsammans med sin hund, där både hundägare och hund ges den aktiva träning de behöver för att må bra, säger Karl Prytz.

Populäraste träningsformen tillsammans med hunden är långa promenader eller s.k. power walks, 92 procent. 30 procent av hundägarna uppger att de utför terrängträning tillsammans med hunden. Cykling utförs av 26 procent av hundägarna och löpning av 27 procent. 

Även katter behöver motion

Bland kattägarna uppger 43 procent att de ser till att katten får aktiv träning genom en klätterställning och 40 procent genom aktivitetsleksaker. 21 procent uppger att de har en utekatt vilket gör att katterna får sin aktiva träning genom att vara ute i naturen. 11 procent av kattägarna uppger att de går ut på promenader med sin katt. 

Om undersökningen

HusdjursPanelen är en återkommande undersökning som genomförs av Animail och som avser att utröna svenskars kunskap, inställning och relationer till sina husdjur. 2,5 miljoner svenskar äger minst ett husdjur.

HusdjursPanelen är en webbaserad undersökning som genomfördes under februari och mars månad med 1004 husdjursägare i hela Sverige. Av dessa är 47,4 procent hundägare, 28,2 procent kattägare och 24 procent både hund- och kattägare. 0,4 procent äger en annan typ av husdjur.

Bra länkar

Animail

HusdjursPanelen

Veterinärkliniken Anivet

För ytterligare information vänligen kontakta:

Karl Prytz VD, Animail

Epost: karl.prytz@animail.com

Mobil: +46 765 260 066

Om Animail

Animail är Nordens största djuraffär på nätet. Målsättningen är att erbjuda kunderna ett heltäckande sortiment av foder och tillbehör för alla husdjur, med snabb, enkel och säker leverans ända fram till dörren. Animail arbetar också för att sprida kunskap om husdjur, i frågor som skötsel, träning, kost och hälsa. Målgrupperna är alla ägare av husdjur som vill ge sina husdjur det bästa samtidigt som de förenklar sin vardag.

Animail grundades år 2007 och var först i Sverige med att erbjuda djurmat på nätet. Huvudkontoret ligger i Skarpnäck söder om Stockholm. Animail har verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Animail driver även veterinärkliniken Anivet. Se www.animail.se